Do you pay capital gains tax when you sell an inherited house?
You may pay capital gains tax when you sell an inherited house, but the gain usually starts with the home's value on the date of death, not what your parent paid. For federal income tax, inherited property generally gets a new basis under IRC 1014. Your gain is usually the sale price, minus selling expenses, minus your adjusted basis. If the house is a capital asset, the gain or loss is treated as long term, no matter how long you held it.
Key facts
- Inherited property generally gets a basis equal to fair market value on the date of death.
- A date of death appraisal can be used to determine basis when no Schedule A reports the estate tax value.
- Inherited capital asset gain or loss is generally treated as long term, no matter how long the heir held the property.
- If you receive Form 1099-S for the sale, IRS Publication 523 says you must report the sale on Form 8949.
- Indiana and Ohio do not have a current inheritance tax for modern deaths under the state sources listed below.
Selling in Indiana, Ohio, Wisconsin, Tennessee or Georgia? Get a written cash offer in 24 hours, no obligation.
Get my cash offerThe stepped up basis rule
Most heirs do not start with the parent's old purchase price. Under 26 U.S. Code 1014, property acquired by inheritance generally gets a basis equal to fair market value on the date of death.
Basis is the tax starting point used to figure gain or loss when property is sold. If the house went up in value while your parent owned it, the stepped up basis can keep that earlier increase out of your capital gain calculation.
This is a federal income tax rule. It is separate from probate, title work, mortgages and state inheritance tax.
How a date of death appraisal fits in
The date of death value is usually the key number. IRS Publication 551 says that if you did not receive a Schedule A reporting the estate tax value, your basis can be determined using the appraised value at the date of death for state inheritance or transmission tax purposes.
If a federal estate tax return, Form 706, was filed or required, IRS Publication 523 says the value listed on that return is your basis. Publication 523 also says inherited home basis can use the later alternate valuation date if the personal representative chose it.
If the estate still owns the home and the personal representative sells it during estate administration, the tax result can depend on how the estate holds or uses the former residence. If the house also has a loan, the tax issue is separate from the payoff issue discussed in inherited house with a mortgage.
Simple capital gain example
Here is the basic math. Amount realized is the sale price reduced by selling expenses, and gain or loss is the amount realized minus adjusted basis.
How the sale is reported
If the sale must be reported, individuals generally use Form 8949 for the sale of a capital asset and Schedule D to figure the overall gain or loss. IRS Publication 523 says that if you receive Form 1099-S, you must report the sale on Form 8949 even if you have no taxable gain to report.
A Form 1099-S shows proceeds. Your gain or loss still needs the adjusted basis and any selling expense treatment that applies to your return.
For inherited property, the Instructions for Form 8949 say to report the sale in Part II and enter "INHERITED" in the date acquired column. The same instructions say that if you did not receive Form 1099-S or a substitute statement, net proceeds equal gross proceeds minus selling expenses such as broker's fees, commissions, and state and local transfer taxes.
- Useful records include the date of death appraisal or estate tax value.
- Keep the closing statement that shows sale price and selling expenses.
- Keep Form 1099-S if one was issued.
- Seller costs can affect the tax math, and they are also part of the cash you receive at closing. For a plain English cost overview, see how much it costs to sell a house.
Long term treatment and the home sale exclusion
If the inherited house is a capital asset, IRS Publication 559 says the gain or loss is considered long term, regardless of how long you held the property. The Instructions for Form 8949 give the same general rule for property acquired by inheritance.
The home sale exclusion is different. It is not automatic just because your parent used the house as a home.
IRS Publication 523 says you meet the ownership test if you owned the home for at least 24 months out of the last 5 years before the sale. It also says you meet the residence test if you owned the home and used it as your residence for at least 24 months of the previous 5 years.
An heir who sells a parent's house without living in it usually will not meet the residence test. A surviving spouse can be different because a special rule may allow the survivor to count the late spouse's ownership and residence time.
State inheritance tax in Indiana and Ohio
Do not confuse inheritance tax with capital gains tax. The state notes below answer only the inheritance or estate tax point for modern deaths, not the federal capital gains calculation.
Heirs often ask this question during probate or family estate sales. If title is still in probate, the sale process may also involve estate steps that are separate from the tax rules, as explained on the probate sale page.
Selling to a cash buyer is one option for an inherited house, but the tax math still starts with proceeds, selling expenses and basis. A listing, a cash sale and an estate sale can all require the same basis records.
| State | What the state source says | What that means for this question |
|---|---|---|
| Indiana | The Indiana Department of Revenue says there is no inheritance tax owed in Indiana. | No current Indiana inheritance tax for the deaths covered by that state statement. |
| Ohio | The Ohio Department of Taxation says the Ohio estate tax was repealed for individuals dying on or after January 1, 2013, and that claims and inquiries for the former inheritance tax had to be submitted before January 1, 2013. | No current Ohio inheritance tax or estate tax for modern deaths under that source. |
Frequently asked questions
Do I pay capital gains tax based on what my parent paid?
Usually, no. Inherited property generally gets a new basis at fair market value on the date of death, so the parent's old purchase price is not usually the starting point.
Is the sale of an inherited house always treated as long term?
If the inherited house is a capital asset, the gain or loss is generally treated as long term. IRS Publication 559 says this is true regardless of how long you held the property.
What if I receive Form 1099-S after selling the inherited house?
IRS Publication 523 says you must report the sale on Form 8949 if you receive Form 1099-S, even if you have no taxable gain to report. The Form 1099-S proceeds amount is not the same thing as taxable gain because basis and selling expenses still matter.
Can I use the home sale exclusion on my parent's house?
Only if you meet the home sale exclusion rules yourself, unless a special rule applies. Publication 523 includes ownership and residence tests, so a child who inherits a parent's house and sells it without living there usually will not meet the residence test.
Do selling costs reduce capital gains on inherited property?
Selling costs can reduce the proceeds used in the gain calculation. The Instructions for Form 8949 describe net proceeds as gross proceeds minus selling expenses such as broker's fees, commissions, and state and local transfer taxes when no Form 1099-S or substitute statement was received.
Do Indiana or Ohio have inheritance tax?
The state sources listed here show no current inheritance tax for modern deaths in Indiana and Ohio. That does not answer the federal capital gains question, which depends on sale proceeds, selling costs and basis.
What if the estate sells the house before it is transferred to me?
IRS Publication 559 says that if the estate is the legal owner of a decedent's residence and the personal representative sells it during administration, tax treatment depends on how the estate holds or uses the former residence. That is different from an heir selling a house after receiving it.
Sources
Checked against each source on November 3, 2026. This page is general information, not legal or tax advice.
- 26 U.S. Code 1014 (Legal Information Institute, Cornell Law School)
- IRS Publication 551 (Internal Revenue Service)
- IRS Publication 559 (Internal Revenue Service)
- IRS Publication 523 (Internal Revenue Service)
- Instructions for Form 8949 (Internal Revenue Service)
- Indiana Inheritance Tax Information (Indiana Department of Revenue)
- 2011 Annual Report, Estate Tax section (Ohio Department of Taxation)
Related seller questions
- What happens when you inherit a house with a mortgage?
- How much does it cost to sell a house?
- How do you sell a house without a realtor?
- Should I sell or rent my house?
